Zimski dvorac priča o Romanovima, John Boyn



Zimski dvorac priča o Romanovima
John Boyn
Izdavač: Alnari doo
Naslov originala: The House of Special Purpose / John Boyne
Nezaboravna prica o ljubavi izmedju covjeka koji ne zna zivjeti u sadasnjosti i zene koja se ne moze pomiriti sa prosloscu. Rusija, 1915. godine. Igrom slucaja, sesnaestogodisnjeg Georgija Jahmenova ranio je metak namijenjen clanu ruske carske porodice. Djecak je proglasen herojem i od tog trenutka, njegov se zivot mijenja iz korijena. Odvode ga u Sankt Peterburg da bude tjelohranitelj Alekseja Romanova, sina jedinca, cara Nikolaja Drugog. Georgij, koji se iznenada nasao u samom srcu umiruceg carstva, postaje vjesnik i svjedok drame, koja ce obiljeziti ne samo njegov zivot vec i citavo stoljece ruske povijesti. Sezdeset pet godina kasnije, Georgij sjedi pored samrtnicke postelje supruge Zoje. Obuzet je sjecanjem na zajednicki zivot i brak ispunjen ljubavlju i obiljezen tragedijom, gubitkom najblizih i neizbrisivim izgnanickim iskustvom.
Zimski dvorac je nezaboravna knjiga koja ce vas uvesti u tajni svijet carske porodice Romanov i Sankt Peterburga početkom XX stoljeca, i otkriti sudbinu covjeka koji se nasao na prekretnici u doba velikog povijesnog prevrata u Rusiji.
Velika preporuka za sve ljubitelje povijesnih knjiga. Knjiga se brzo cita i ne mozete je ispustiti iz ruku. Jedina stvar koja vas moze malo zbuniti, ako ju ne citate u dahu, su vremenski skokovi u radnji, ali posto su poglavlja naznacena s godinom u kojoj se radnja odvija, brzo mozete uhvatiti tok. Svidja mi se kako John Boyn pise, ali uz njegove knjige mozete slobodno pripremiti paket s maramicama. Osim ove procitala sam Djecak u prugastoj pidjami, knjigu koju vam takodjer preporucam.


 Slađana Vuk-Lovrinović

Primjedbe