"Slatke tajne života na selu", Louise Miller

"Slatke tajne života na selu", Louise Miller; Znanje ; osvrt by   Morana M.
:)
Kaže se da ne treba suditi knjigu po koricama...ali, isto se kaže i da iznimke potvrđuju pravila pa, ako uzmemo u obzir te dvije izreke onda je ova knjiga iznimka koja potvrđuje pravilo jer je prilično lako možemo prosuditi po koricama tj. naslovnici.
Meni se, priznajem, svidjela čim sam vidjela najavu; ta nježna plava boja, ozračje tople kuhinje i , naravno, naslov, sve to zajedno djelovalo je tako ugodno i privlačno da sam u tom trenutku znala da ću je čitati.
I sada kada sam je pročitala mogu sa zadovoljstvom ustvrditi da nije iznevjerila moja očekivanja. Dobila sam upravo ono čemu sam se nadala čak i malo više od toga; laganu, šarmantnu priču ukomponiranu u idilično, seosko okruženje, a sve to prožeto mirisima raznih pita, kolača i torti budući da je glavna junakinja, Olivia-Livvy, vrhunska slastičarka.
Na samom početku romana, Livvy živi u radi u Bostonu no, nakon vrlo nezgodne situacije koju izazove u restoranu u kojem radi, seli se u ruralno mjestašce u Vermontu gdje joj živi najbolja prijateljica Beth i tako započinje njezin život na selu...
Poglavlja u knjizi obilježena su po mjesecima u godini, a autorica nam prekrasno opisuje promjene godišnjih doba u kojima je, znamo, puno ljepše uživati na selu nego na betonu gradskog asfalta.
Pa tako čujemo kako nam pucketa lišće pod nogama tijekom jeseni, možemo osjetiti studen zime kako nas štipa za nos i obraze dok se vozimo na saonicama po snijegu...uz opise prirode tu su i prikladna jela i slastice za pojedina doba godine, a sve to zajedno daje ovoj knjizi posebnu atmosferu.
A dok mi uživamo u izmjenama godišnjih doba, naša junakinja Livvy otkriva tajne života na selu; radi u kuhinji pansiona, seli sa, zajedno sa svojim psom, u malu kućicu na imanju, počinje svirati benjo u lokanom bendu tako da osim mirisa hrane i slastica, priču prožimaju i zvukovi muzike i plesa.. Naravno, pojavljuje se i Martin, jer taj život na selu ne bio baš toliko idiličan da tu nema i nekog zgodnog frajera koji zaokuplja pažnju naše cure.. ;)
Njihov odnos, kako to obično biva, ima nekih uspona i padova, nekih skrivenih pa otkrivenih tajni, ali sve je to lijepo osmišljeno i napisano tako da nam ti klišeji baš i ne smetaju.
Kuhinja i kuhanje protežu se kroz ovu šarmantnu knjigu već od naslovnice pa kroz cijelu priču i baš je zato  mogu usporediti sa pripremanjem nekog (ne baš zahtjevnog) kolača po prvi puta; dakle, imamo sve potrebne sastojke (nju, njega, idilično okruženje) koje pomiješamo (početak radnje); onda je tu pokoja poteškoća i strah da to neće dobro ispasti (zaplet) te na kraju zadovoljstvo i ispunjenje jer je sve ispalo i bolje no što smo se nadali (rasplet i happy end).
Naravno da se ovaj "recept" može primijeniti i na druge romane, ali u ovom je slučaju baš apsolutno prikladan jer nas ova knjiga, tijekom i nakon čitanja ispunjava osjećajem ugode i utjehe baš kao i topla pita s jabukama, palačinke s čokoladom ili bilo koja, vama omiljena, slastica.
Napomena: ne čitati na prazan želudac..! :)  Želim vam ugodno čitanje i dobar tek!


Primjedbe